Little Things 94 : Eid Adha


I think posting pictures of cows about to be sacrificed for Eid as insensitive.

1) Insensitive because we are by fact, living in a multi-racial country and should be a little more aware of other races' belief. 
2) I really don't think we should snap a photo of soon-to-be-slaughtered animals. It makes us human seems a little bit barbaric - to be happy and excited over the death of others. 

I just don't see the point in that.

PS :
This post is written because of the overload pictures of cow in my Instagram feed since this morning. And I've been thinking about this since the vast use of social network in our lives. Salam Eid Adha. 

5 comments on "Little Things 94 : Eid Adha"
  1. ingat ada gambar katun lembu.
    Article jer.

    Apa2 pon point itu betul.
    Manusia yg tidak faham akan mencari issue.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pergh, ada komen dr Ihsan.
      Nasib bukan dalam coding.

      Terima kasih kerana faham point itu.

      Delete
  2. Korban adalah Ibadah, dan dituntut oleh Allah. Baca surah Al-Haj Ayat 36: http://quran.com/22/36

    Lantaklah orang lain (kafir) fikir kita "Barbaric", kita buat kerja halal, nak beri orang miskin makan yang halal. Kalau kata "barbaric", maknanya, Allah, Ibrahim, Muhammad (s.a.w.) itu "barbaric" juga.

    Sudah baca Surah Kafirun (http://quran.com/109) Ayat 6? - Sudah ternyata "Agama Kau, Agama Kau, Agama Aku, Agama Aku."

    Semoga Allah memberi kefahaman dan pentunjuk kepadamu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Barbaric dalam post kali ini adalah :
      Bila post2 gamba lembu akan dikorban, sedang dikorban, atau selepas dikorbankan. Post "gambar" dengan kepala lembu, atau lembu yang dagingnya sedang dipotong, dan aktiviti sebagainya.

      Bukan dikaitkan maknanya "Allah, Ibrahim, Muhammad" itu yang barbaric, sebab takde pula post2 gambar kan. Sy tau saja makna korban sebagai ibadah. Part post gambar2 korban kat laman sosial sebagai ibadah rasa mcm tiada dlm Al-Quran pula.

      Semoga Allah memberi kefahaman dan pentunjuk kepadamu juga.
      Amin.

      Delete
    2. Aduh, apalah barbaric...

      Tak semua orang dapat melihat korban dilaksanakan, sesetengah orang mampu bayar seekor binatang korban tapi tak dapat tengok binatang korbannya dikorban, jadi zaman teknologi ini, paling mudah caranya adalah yang mereka post online.


      Pernah dengar hadith ini?

      Sunat kepada orang yang berkorban menyaksikan binatang korbannya, sepertimana Rasulullah SAW berkata kepada Fatimah:

      Maksudnya;

      Daripada Imran bin Husain, Rasulullah SAW bersabda;

      “Bangunlah menuju tempat binatang korbanmu dan saksikanlah, kerana ia akan menyebabkan dosamu terampun bagi setiap titisan darah yang tumpah, bagi setiap satu dosa yang pernah engkau lakukan…” (Hadis riwayat Al-Hakim, Al-Baihaqiy dan At-Tabraniy)

      Delete